perap ikan untuk bakar atau kukus

Credit FB Limau Nipis
5 Resepi Perapan Ikan
Semua perapan ni boleh frozenkan untuk sebulan.Bila nak masak, defrost dulu baru masak.Cara masak saya ada cakap dalam video ok.

1. Kukus Halia & Bawang Putih

Bahan perap:

5 ulas bawang putih, tumbuk kasar
2 inci halia, hiris halus
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar minyak bijan
½ sudu teh lada putih serbuk

2. Thai Steam

Bahan perap:

3 sudu besar air perahan limau nipis / lemon
2 sudu besar sos ikan
3 ulas bawang putih, cincang halus
2 biji cili padi, hiris
½ inci halia, tumbuk
1 sudu teh gula
Daun ketumbar

3. Perapan Percik 

Bahan perap:

½ cawan santan cair
1 sudu besar cili kisar
2 ulas bawang merah, tumbuk
½ inci halia, tumbuk
1 sudu besar gula merah
Garam secukup rasa

4. Asam Pedas

Bahan perap:

2 - 3 sudu besar pes asam pedas
2 -3  sudu besar pes ikan bakar
1 sudu besar minyak masak
Daun kesum

5. Lemon Herb

3 ulas bawang putih
2 sudu makan perahan lemon
1 sudu kecil paprika
2 sudu kecil blackpepper
1 sudu kecil garam
1 sudu makan olive oil
1 sudu makan madu
Daun sup

Comments