Tadi masa masak asam pedas untuk makan tengahari, Acik terasa nak kongsikan resipinya kat muka buku ni. Semoga boleh tebus balik dosa Acik kat ibu hamil yang mintak Acik asam pedas dulu tu 😁
Siapa yang teringin nak makan asam pedas cara orang Melaka, bolehlah cuba.
Resipi : Asam Pedas Ikan Tenggiri Acik Naros
Bahan-bahannya:
- ½ kg ikan tenggiri
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- Belacan saiz sudu makan
- 2 sm kunyit hidup
- 2 batang serai
- 3-4 helai daun limau purut
- 1 sudu makan halba
- 1 mangkuk kecil cili kisar
- 1 mangkuk kecil air asam jawa
- Bendi @ terung
- Air secukupnya
- Garam secukupnya
- Minyak masak
Cara memasak:
1. Bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan belacan ditumbuk halus. Ketepikan.
2. Pastu titik serai. Ketepikan.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah ditumbuk bersama serai dan halba sehingga kekuningan.
4. Masukkan cili kisar dan kacau. Sentiasa kacau sehingga cili kisar masak atau garing atau pecah minyak.
5. Masukkan daun limau purut. Kacau rata.
6. Pastu masukkan air asam jawa dan air biasa sehingga mencapai kepekatan kuah yang diingini. Biarkan sehingga mendidih.
6. Setelah mendidih, masukkan ikan dan kacau. Biarkan sebentar sehingga ikan masak.
7. Akhir sekali masukkan bendi @ terung. Perasakan dengan garam. Setelah sayur-sayuran masak, tutup api.
Siap.
Kalau nak tengok videonya, gi lah jenguk kat channel youtube Acik👇🏼
https://youtu.be/2l9A5SuBe4Y
Selamat mencuba
Comments
Post a Comment