RESEPI KHAIRUL AMING
Kek batik klasik:
150g butter
2 cawan milo
1 cawan susu pekat (saya guna ¾ cawan je)
3 sudu besar serbuk koko
30 keping biskut marie patah-patahkan.
Lebur je semua bahan2 dalam periuk kecuali biskut. Kacau sampai sebati & tak berketul. Tutup api masukkan biskut marie. Kacau sebati & masukkan dalam bekas lapik dengan baking paper supaya senang nak keluarkan bila dah sejuk. Dah padat-padatkan adunan dalam bekas terus masuk peti ais. Siap!
*Bila nk potong, keluarkan dari peti ais & biarkan sekejap dlm 15-20 minit, baru potong. So that time nak potong, kek tu takde la keras sangat.
RESEPI "KEK BATIK" FB INTAN ZUHAIRAH
Bahan-bahan
2 cawan milo (kalau tak cukup boleh tambah)
2 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis (kalau suka manis boleh tambah susu)
1 buku buttercup
1 paket biskut meri
CARA-CARA:_-
Cairkan butter Kedalam kuali atau periuk dengan api yang sedarhana,jangan sampai butter mendidih,butter dah cair terus padam kan api,
kemudian masuk kan susu pekat kacau sekejap, masukkan koko dan milo,kacau sampai sebati pasti kan takada coklat yanhg berletul,
Kalau suka resepi kek batik milo yang rangup, jangan campur biskut meri dalam campuran coklat tetapi susun secara berselang seli lapisan biskut lapis coklat.Kalau lebih suka kek batik lembut,patah-patah kan biskut meri dulu,kemudian gaulkan sekali dengan coklat biar kan sekejap baru masuk dalam peti sejuk. Kek batik akan terasa lebih lembut dan sedap dimakan,
Comments
Post a Comment