Laksa Asam resepi Chef Sue

Asam Laksa Sue's style 😘😘

Bahan2 Kuah A:

4 ekor ikan kembung (medium size)
4 ekor ikan sardine homemade
10 tangkai cili kering - rebus & cuci
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 batang serai - hiris halus
1 inci lengkuas muda - hiris

Bahan2 kuah B:

1 sudu makan belacan (saya guna belacan Bintulu)
6-7 keping asam gelugur/keping
2 liter air (atau secukupnya)
2-3 kuntum Bunga kantan - belah 4
Segenggam daun kesum
Garam & gula secukup rasa

Bahan2 lain:

1 peket laksa basah (translucent type) - celur & toskan
Hirisan timun
Hirisan daun salad
Hirisan nenas (yg ranum)
Hirisan bawang besar
Hirisan cili merah & cilipadi
Daun Pudina
Telur rebus - belah 2
Petis/Otak Udang

1. Bersihkan ikan kembung, rebus dan asingkan isi dan tulangnya. Kisar isi ikan kembung yg dah di rebus bersama sardine homemade hingga lumat. Kisar tulang ikan yg direbus, tapis dan ambil airnya.
2. Kisar bahan2 kuah A yg lain hingga lumat.
3. Tuang bahan2 kisar, isi ikan kisar beserta air ke dalam periuk yg agak besar. Didihkan dalam 10-15 minit (bagi bahan2 kisar masak sempurna).
4. Masukkan asam keping, belacan, bunga kantan dan daun kesum. Didihkan lagi hingga semua bahan sebati dan benar2 masak. Tambah garam & gula secukup rasa.
5. Untuk menghidang; letakkan bahan2 lain serba sedikit di dalam mangkuk kemudian tuang kuah laksa atasnya. Enjoy !

As always, feel free to share the recipe! 💕💕

*Ada masanya saya tambah cucur udang garing (seperti resepi yg diajarkan arwah kakak ipar dulu) ke dalam laksa ketika menghidang.
*Petis/Otak udang juga boleh ditambah dalam kuah laksa (1 sudu makan) jika suka.
*Boleh juga tambah hirisan Bunga kantan ke dalam laksa jika suka.

Comments