Blend/kisar
6 bawang merah
4 bawang putih
1" halia
1/2" lengkap
3 cili merah (ikut pedas nak)
1/2 sk serbuk kunyit
Air sikit untuk kisar
Bahan-bahan
4 sb rempah Kari daging
1/2 cawan minyak
Ayam or any meat
2 cawan air
1 kiub chicken stock
1 sb asam jawa
1 cawan Santan
Tauhu kering
1 tangkai daun Kari
Garam & gula
Siap asing
Mee kuning (celur)
Telur rebus
Daun2 untuk hiasan
Bawang goreng
Cara-cara
1. Campurkan bahan kisar dengan rempah Kari buat PES
2. Panaskan minyak Dan tumis PES sampai pecah minyak
3. Masukkan ayam - biar masak
4. Masukkan air Dan biar didih
5. Masukkan chicken stock, asam jawa, Santan, tauhu, fishball, daun Kari - masak sekejap semua
6. Rasakan dengan garam & gula
7. Dah siap!
Comments
Post a Comment