❤️Resepi Sambal Bilis Petai❤️
Bahan2 ;
✏️10 tangkai cili kering, potong pendek2, basuh & tos + 1 biji bawang besar di belah 4 + 1/2 inci belacan - di campur semua dan dikisar / blend hingga lumat.
✏️1/2 senduk minyak - utk tumis
✏️3 ulas bawang merah dan 2 bawang putih - racik halus / tumbuk - utk tumis.
✏️2 inci asam jawa - untuk jus
✏️petai 5-10 keping (ambil isi) / 3-5 papan dihiris nipis beserta kulit.
✏️1 genggam ikan bilis
✏️1 biji bawang besar - dihiris nipis bulat2
✏️garam dan gula secukup rasa.
Cara-cara:
✏️Panaskan minyak.
Tumis bawang merah & putih sampai naik bau.
✏️Then masuk bahan yg di blend.
Tumis dan kacau sampai pecah minyak.
✏️Masukkan air asam jawa. Kacau rata.
✏️Masukkan ikan bilis. Kacau hingga bilis hampir masak.
✏️Tambahkan garam dan gula. Rasa, biar semua cukup rasa.
✏️Then masukkan petai & bawang besar.
✏️Kacau rata & angkat
Bismillah, boleh mkn😘😘
Comments
Post a Comment