Sambal bilis garing Kak Ita

Resipi simple jer :

Ikan Bilis (anggaran dua genggam)
Cili padi (segenggam kecik jer kalau cili tu mmg pedas)
Bawang besar sebiji
Bawang putih tiga biji
Asam keping sekeping
Garam dan gula sedikit jer

Cara :
1. Goreng ikan bilis sampai garing dan ketepikan.
2. Buang minyak ikan bilis dan ganti minyak baru.
3. Tumis bawang besar, bawang putih dan cili (yg telah dikisar bersama. Minyak sikit je agak2 cukup utk bahan tu.
4. Kacau rata sampai naik minyak. Api perlahan. Jgn tinggalkn sbb takut cili hangus.
5. Tmbhkn garam sikit je sbb bilis dah masin (tp rs la dulu). Gula pun sket jer utk bg hilang pedas.
6. Dah masak, tutup api. Biarkan sejuk dalam kuali. Dah sejuk, baru gaulkn bilis tadi. Siap dah.

Selamat mencuba 😘

Comments