Karipap daging masala

Credit pada kak Zuraita

Resipinya seperti berikut. Takde sukatan khusus. Agak-agak je ye.

Inti :
Ubi kentang
Daging potong cincang
Bawang putih sebiji
Bawang besar sebiji
Garam Masala
Air secukupnya

Cara :
Gaul garam masala dengan daging. Biarkan dalam 10 minit. Tumis bawang putih sampai wangi. Masukkan daging perap tadi, ubi kentang dan air. Biarkan masak. Agak2 kuah dah pekat, masukkan sebiji bawang besar yang dipotong dadu. Perasakan dengan garam. Siap.

Doh :
Sekilo tepung gandum
3/4 butter
Air sejuk secukupnya (dari peti ais)

Cara :
Gaul butter dengan tepung. Bila dah sebati, masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sampai doh lembut dan tak melekat kat tangan. Bulat bulatkan dan simpan dalam plastik bersih antara 15 ke 30 minit. Lagi lama simpan lagi lembut doh tu.

Comments