Resepi kek pandan kukus lembut gebu gebas
Sumber : http://www.kongsiresepi.com/in/9512/0/
Bahan:
6 biji putih telur
2 cawan gula halus
6 biji kuning telur
1 cawan pati santan
1 cawan air daun pandan - perahan
6 helai daun pandan yang besar
Bahan diayak:
4 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bicarbonate soda
Cara membuatnya:
Pukul putih telur bersama gula halus sehingga betul2 kembang, masukkan kuning telur dan pukul lagi.
Masukkan santan dan sari pandan, kacau rata.
Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit2 sampai habis sambil dikacau perlahan2 sehingga sebati.
Masukkan dalam loyang yang sesuai yang dilapik dengan kertas minyak terlebih dahulu.
Pastikan air kukusan mendidih dahulu ketika meletakkan adunan kek untuk dikukus.
Kukus menggunakan api sederhana lebih kurang 45 minit atau sehingga betul2 masak.
Comments
Post a Comment