Amik from fesbuk.. Simpan sini dulu
Nasi Ayam Konjac
1) Blender 5 ulas bwg putih + 2 inci halia
- tuangkan bahan blender ke atas ayam. Perap 2 jam.
2) 1 sudu minyak dalam kuali, masukkan 1 btg serai tumbuk.
- Bila dah kekuningan masukkan ayam yg telah diperap tadi 5 minit. *Biar air ayam tu keluar
- Masukkan air sehingga menutupi ayam.
- Rebus ayam separuh masak
- Garam secukup rasa
**kuah ni akan dijadikan sup dan air utk nasik
3) Sup nasi ayam
- Air dari nombor 2
- Potongkan daun bawang
- Siap
4) Ayam Bakar
- Toskan ayam dari nombor 2
- Sedikit stevia
- 1 sudu sos tiram taste me (low carb)
- Bawang putih 3 ulas
- Halia 1 inci
Perap lagi sejam.
- Bakar/goreng
5) Nasi ayam
- 1 sudu minyak
- 1 bunga lawang/cengkih/pelaga/kayu manis/halia kecik/Serai tumbuk sikit
- Tumis sampai naik bau
- Masukkan air dari nombo 2
- Masuk Nasi konjac
- Air atas sikit dari nasik
- Daun pandan simpulkan
- Sedikit kunyit
- Masak sehingga air kering
- Taburkan daun bawang
6) Sos nasi ayam(mmg buat sebotol simpan sbulan dlm peti ais, buat cicah ayam bakar)
- 3 btg cili merah masak
- 5 bijik cili api
- 3 ulas bwg putih
- 1 inci halia
- 1 sudu cuka
blender semua bahan di atas
- masukkan garam dan setitik stevia.
Siap!
Comments
Post a Comment