Terima kasih: pencuci mulut segera ;)
Resepi asas doh roti.
bhn2...
1 cwn susu suam*
2 sudu teh yis kering*
2 sudu mkn gula*
500g tpg roti/ tpg gandum
1 sudu teh bread softener
3 sudu mkn butter
1 biji telur (dipukul sedikit)
4 sudu mkn susu pekat
yg brtanda * ~ kacau hingga gula hancur, biar smpai berbuih
Cara2
Gaul sebati tpg, bread softener, susu pekat, telur & butter.
Stlh bancuhan yis berbuih, mskkn sedikit2 ke dlm campuran tpg smbil uli. (Bole guna tangan or mixer). Uli smpai doh lembut, x melekat d tngan.
Jika masih melekit, tmbahkan tpg sikit & uli hingga cantik.
Tutup doh smpai naik 2 kali ganda.
Tumbuk2, keluarkan angin & bentukkn ikut suka.
Letakkn atas dulang pembakar & jarak2 kan.
Biarkn naik double lgi.
Bakar suhu 170 drjh celcius hingga atas permukaan roti cantik kekuningan. anggaran dlm 20 minit.
Keluarkn dr oven & terus sapu butter atas permukaan roti. sejukkan.
Slmt mencuba!😉
Comments
Post a Comment