Donut gebu gebas

Resipi donut rosalina ni pun memikat hati ;) tq eh resipi. Mintak halal

Kali ni saya try buat donut gebu. Alhamdulillah menjadi dan lembut ja. Saya wat stok frozen untuk anak murid menjuai di hari kantin sekolah depa. Bangun pagi, pastu goreng semula bagi garing & celup coklat! Nyummm. Memang budak2 suka. hehehehe
alhamdulillah laku jualan depa! hihi
Saya pakai resepi sahabat dalam group masak jugak. Tq ye. Halalkan resepi.

Resepi donut gebu gebu :
2 cawan tepung gandum
2 sdb majerin
1/2 cawan air suam
2 sdb gula
1 sdb yis kering

Cara caranya :
*Campurkan yis kering, gula dan air suam dalam bekas. Biarkan yis berbuih. Maksudnya yis tu hidup dan tengah sedap makan gula. hehehe (rujuk gambaq)

*Sementara tu, gaulkan majerin dgn tepung gandum dalam bekas lain. Gaul bagi rata.
Saya gaul guna tangan ja. pecah2kan majerin dgn jari bagi sampai tepung tu macam berserdak. (eh. paham x. hehe rujuk gambaq je la ye )

* bila yis tadi dah buih, masukkan yis ke dalam adunan kita tadi. Pastu uli la sampai tak melekat kat tangan. Kalau ikutkan sukatan saya tadi memang ngam2 ja, takkan melekat di tangan. Kalau melekat, boleh tambah tepung sket ja. Jangan banyak.

*Dah siap uli, perapkan doh sehingga satu jam.
*Selesai tu, tepuk2 doh bagi kuaq angin tu. Uli sikit lagi. Pastu dah boleh canai doh tadi.
Saya terap kecik2 je. Pakai penutup botol air mineral.

*Goreng & siap. Boleh letak gula @ coklat. Ikut suka hati

*sebelum goreng, panaskan minyak. Minyak kena betui2 panas  kalo x, doh tak mau kembang dan serap minyak.

*satu lagi, lepas terap, saya biarkan doh kembang sikit je, pastu terus goreng. kalo naik lama2 sangat, nnt dalam minyak panas, donut dah merajuk, takmau naik dah. hehehe

*untuk buat frozen, goreng sat saja. dalam 10-15saat. Pastu toskan minyak. Sejukkan dan simpan dalam plastik & masukkan dalam freezer. Siap!

Comments