Walau saya tidak pro buat bun. Tp slalu jd n sedap la. Hahaha. Yg mnta resipi tu. Ni ha. Bule buat makan2 d uma. Mnum petang. Jimat. D jamin halal. N bersih. Sedap lg makan pnas2. Lembut n gebu. Kan kan kan? :)
3cwn tepung gandum. (Dia suh pkai high protein tp ak pkai tepung 1malaysia ja pun jd)
1cwn air suam
1 paket yis
1 telur
2sudu bsar mnyak
1 sudu kici garam
8-10 sudu gula (blh kurangkan kalau pkai susu pekat)
2sudu bsar susu cair/pekat
1. Mix tepung n garam dlm 1 mgkuk bsar.
2. Ambil air panas cmpur gula. Gaul smpai larut. Test air kna suam2 pnas. Tp jan panas sgt sbb yis mati. Terus cmpur 1peket yis dlm air tu n biarkan smpai berbuih. (Dlm 5minit)
3. Bila air yis td sdh berbuih. Masukkan mnyak ke dlm air yis tu. Telur sebiji. N susu cair atau pekat. Gaul kjap.
4. Masukkan smua ke dlm mangkuk yg d isi tepung td. Maka mula la kamu uli.
5. Uli smpai doh tdk melekat d mangkuk. (Kdg2 even dia basah2 skt tdk perfect xpa.. nnt ko uli 2nd time tu cmpur tpung dia akan cntik jg tu) N biarkan dlm tpt yg suam2 atau ttp mangkuk dgn kain. Biar dia naik 2 atau 3x gnda. Kalau tpt kamu pnas cpt la dia kmbg. (Tp tpt ak ni mau 45minit-1jam jg baru dia naik btul2. Hahaha)
6. Ambil doh yg kembang tu. Terbalik atas papan yg kna tabur tepung skit. Uli. Uli n uli.
7. Buat la bulat2 kecil. Susun dlm loyang yg kna letak sedikit minyak bg mengelakkn nnt melekat sgt.
8. Selesai uli2 n susun dlm loyang. Biarkn dlm 30mnit utk kembang skali lg. Tpt yg sama jg. Tpt suam atau panas.
9. Sebelum bakar. Sapu sedikit susu cair atau telur (eggwash). Blh tabur cheese. :)
10. Pnaskan oven 220c dlu. Sblm masuk bun tu turunkan suhu p 180c. Masak la utk 10-15minit. Tgk oven kamu la. Oven ku jnis comel. Haha
Tips: kalau mau tau doh dia cukup kna uli. Ko ambil doh tu sikit. Ko tarik2. Kalau dia cpt koyak. Blm ckup kna uli tp kalau ko uli dia xkoyak. Naa. Blh sdh tu.
Semoga kamu berjaya buat bun k. :)
Jan kamu cakap saya kedekut resipi ahh... Ni pun saya bljr sndiri d rumah. Agak2 lg buat mula2. Fail brp kali baru mnjdi. Byk kali trial. Test xsdap. Test keras. Test xkmbg. Haa. Smua sdh. Jd kalau xberjaya buat utk 1st time tu jan mnyerah. Buat smpai dpt. :) pastu kalau mnjd. Ari2 la kamu mguli smpai tgn tagap. Hahahaha.
Selamat mncuba.
Chef2 skalian kalau saya ada silap dlm resipi ini tlg bgtau. Saya edit. Hahaa
xx sam xx
Share ja kalau kamu mau.. :)
Comments
Post a Comment