Selalu bila teringin kena ajak encik suami pi Penang.. Kerana susu badam Kapitan yg rm3 tu kena belanja rm2-300 dulu ye hmm so mummy pun cari la resipi..
Kalau google almond milk mmg sampai bila pun tak jumpa n barulah tau kalau anak allergy lactose takleh minum susu lembu bole buat susu badam iaitu blend badam tu sampai jadi susu.. Tapi this is not what i want!
Kalau susu badam yg India punya tu even after translate also they still call it Badam Milk.. Nah inilah bahan dan caranya
Bahan-bahan
500ml fresh milk (shud be susu lembu bai itu tapi mummy pakai fresh milk dutch lady)
10-15 saffron strands (beli kat kedai arab or india)
1 sudu kecil cardamon powder (serbuk buah pelaga mmg susah nk jumpa, so amik buah pelaga n tumbuk)
Gula secukup rasa
20 biji badam
Cara-cara
1. Rendam badam dalam air utk 20-30 minit
2. Rendam saffron dlm 3 sudu susu for 10-15 minit
3. Tapi badam, blend/kisar badam dgn susu sikit sampai jadi paste. Make sure halus tau
4. Masak lebih susu tadi dalam periuk hingga mendidih.
5. Masukkan bancuhan rendaman saffron tu dan biarkan sekejap. Diikuti dengan pelaga, badam dan gula.
6. Masak sampai semua bahan sebati dan bau harummmmm hehe
7. Dah siap bole minum panas atau sejuk ;)
Selamat mencuba
Comments
Post a Comment